Mikä on autismikirjon häiriö? – Usein kysytyt kysymykset

3 huhti, 2025 | Blogi

Mikä on autismikirjon häiriö?

Autismikirjon häiriö (Autism Spectrum Disorder- ASD) on synnynnäinen, neurobiologinen kehityshäiriö, joka ilmenee usein jo varhaisessa lapsuudessa ja on osa lapsen synnynnäistä hermoston kehitystä. Se ei ole sairaus ja sitä ei voi parantaa, mutta lapsen toimintakykyä voidaan tukea yksilöllisellä kuntoutuksella. Vanhemman toiminta, kasvatus tai muut ulkoiset tekijät eivät aiheuta autismikirjoa, vaan se on synnynnäinen neurokirjon ominaisuus.

Autismikirjon häiriö vaikuttaa laaja-alaisesti lapsen toimintakykyyn, vuorovaikutustaitoihin sekä osallistumiseen arjessa. Autismikirjoon voi liittyä liitännäisoireina kehityksellisiä, psykiatrisia, neurologisia tai muita lääketieteellisiä diagnooseja. Autismikirjon häiriö näyttäytyy jokaisella yksilöllä hieman eri tavoin. Toisilla lapsilla autismikirjon piirteet ovat lieviä, kun taas toisilla autismikirjon vaikutus toimintakykyyn on merkittävä.

Miten autismikirjon häiriö ilmenee?

Autismikirjon häiriö vaikuttaa erityisesti kolmeen keskeiseen osa-alueeseen, jotka ovat:

Sosiaalinen vuorovaikutus

  • Puutteet sosioemotionaalisessa vastavuoroisuudessa
    • Ilmenee epätavallisena tapana lähestyä muita, vaikeutena vastavuoroisessa keskustelussa sekä haasteina vuorovaikutuksen aloittamisessa ja ylläpitämisessä.
  • Puutteet ei-kielellisessä vuorovaikutuskäyttäytymisessä
    •  Voi näkyä esimerkiksi epätyypillisenä katsekontaktina, kehon kielenä sekä eleiden käyttönä.
  • Puutteet rakentaa, ylläpitää ja ymmärtää ihmissuhteita
    •  Voi ilmetä esimerkiksi vähäisenä kiinnostuksena ikätovereita kohtaan tai epätavallisina tapoina lähestyä muita.

Kommunikaatio

  • Kielen kehitys voi olla viivästynyttä tai poikkeavaa.
  • Haasteita puheen ymmärtämisessä ja käyttämisessä.
  • Voi ilmetä esimerkiksi kaavamaisena puheena, ekolaliana (toistavana puheena) tai vaikeuksina sanallistaa tarpeita ja tunteita.

Käyttäytyminen ja kiinnostuksen kohteet

  • Toistuvat ja joustamattomat käyttäytymismallit, kuten käsien heiluttelu, pyöriminen tai esineiden järjestäminen.
  • Kapea-alaiset kiinnostuksen kohteet, joihin lapsi saattaa uppoutua syvällisesti.
  • Yliherkkyys tai alireagointi aistiärsykkeisiin, kuten ääniin, valoihin, hajuihin tai kosketukseen.

Miten autismikirjon häiriö diagnosoidaan?

Autismikirjon piirteitä havaitaan usein jo lapsuudessa kotona, päiväkodissa tai koulussa. Tällöin vanhempi voi ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon, josta voidaan ohjata erikoissairaanhoidon moniammatilliseen arvioon. Arvion tekee moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu tyypillisesti sairaanhoitaja, psykologi, puheterapeutti, toimintaterapeutti sekä lääkäri. Arviointi sisältää lapsen havainnointia, testejä sekä vanhempien ja muiden läheisten haastatteluja. Myös lapsen kehityshistoria selvitetään ja muut mahdolliset syyt oireille suljetaan pois. Jos autismikirjon kriteerit täyttyvät, lääkäri tekee diagnoosin.

Miten vanhemmat voivat tukea lasta kotona?

Autismikirjon lasten tukemisessa yhteistyö perheen, päiväkodin tai koulun sekä terapeutin välillä on erityisen tärkeää. Autismikirjon lapset hyötyvät:

  • selkeistä rutiineista ja ennakoitavuudesta
  • visuaalisista tukikeinoista, kuten kuvitetut päiväohjelmat ja muut kuvatuet ja/tai tukiviittomatvanhempien osallistumisesta ja mukautumisesta tukien sosiaalista ja symbolista leikkiä
  • ympäristön muokkaamisesta aistiystävälliseksi.

MIKÄ ON PUHETERAPIAN ROOLI KUNTOUTUKSESSA?

Puheterapian sisältö ja tavoitteet muokataan yksilöllisesti lapsen tarpeiden ja kehitystason mukaisesti. Tyypillisesti puheterapiassa keskitytään kommunikaatiotaitojen kehittämiseen puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiomenetelmien avulla, kuten kuvakommunikaation, tukiviittomien tai puhelaitteiden avulla. Lisäksi puheterapiassa harjoitellaan vuorovaikutustaitoja, kuten vuorottelua, ilmeiden ja eleiden ymmärtämistä sekä jaettua tarkkaavaisuutta. Lisäksi puheterapeutti tarjoaa lähiympäristölle tukea ja ohjausta muun muassa puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen käyttämisessä sekä vuorovaikutustaitojen tukemisessa. Tarkemmat kuntoutustavoitteet määritellään jokaisen lapsen kohdalla yksilöllisesti.

Tiimissämme on autismikirjoon perehtyneitä puheterapeutteja, joten ota rohkeasti yhteyttä, mikäli kaipaat lisää tietoa tai lapsellesi kuntoutusta.

Tutustu terapeutteihimme täältä: http://www.neuroling.fi/terapeutit

Artikkelit