Lapsen kielellisen kehityksen tukeminen – milloin puheterapiaan?
Huoli lapsen puheen ja kielen kehityksestä voi herätä vanhemmilla, varhaiskasvatuksen tai koulun henkilöstöllä sekä muilla lapsen lähipiiriin kuuluvilla aikuisilla. Jos lapsen puheen kehitys etenee hitaammin kuin samanikäisillä, se voi näkyä esimerkiksi vaikeutena tuottaa tai ymmärtää puhetta tai haasteina ääntämisessä. Myös vuorovaikutuksen haasteet, kuten vähäinen puhuminen tai vaikeus ilmaista itseään selkeästi, voivat olla merkkejä kielellisistä vaikeuksista.
Ensimmäiseksi on hyvä keskustella havainnoista muiden lapsen arjessa mukana olevien aikuisten kanssa. Vanhemmat voivat ottaa yhteyttä esimerkiksi neuvolaan, päiväkodin henkilökuntaan tai kouluterveydenhoitajaan. Ammattilaiset voivat arvioida tilannetta ja ohjata lapsen tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai puheterapeutin arvioon.
Miten puheterapiaan pääsee?
Alle kouluikäiset lapset ohjataan puheterapeutin arvioon yleensä neuvolan kautta tai lääkärin lähetteellä. Puheterapeutti arvioi lapsen kielellisiä taitoja haastattelun, havainnoinnin ja testien avulla. Arviossa kartoitetaan muun muassa lapsen sanavarastoa, puheen tuottamista, ymmärtämistä ja vuorovaikutustaitoja.
Kuntoutussuunnitelma ja jatkotoimenpiteet
Puheterapeutin tai moniammatillisen työryhmän tekemän arvion perusteella laaditaan kuntoutussuunnitelma, jossa määritellään tarvittava tuki ja terapian tavoitteet. Jos haasteet ovat lieviä, tilannetta voidaan seurata neuvolan kautta. Mikäli lapsi tarvitsee tukea puheen ja kielen kehityksessä, voidaan suositella lyhytkestoista tai säännöllistä puheterapiaa joko hyvinvointialueen toteuttamana tai maksusitoumuksella.
Jos puheterapeutti epäilee laajempia kielellisiä tai neurologisia haasteita, lapsi voidaan ohjata lisätutkimuksiin esimerkiksi foniatrille, lastenneurologille tai psykologille.
Kuka maksaa puheterapian?
Maksusitoumuksen puheterapiaan voi myöntää Kela, hyvinvointialue, sairaanhoitopiiri tai toisinaan myös vakuutusyhtiö. Asiakkaan kannattaa ottaa yhteyttä oman alueensa sosiaali- ja terveyspalveluihin saadakseen tarkemmat ohjeet hakuprosessista.
Asiakas voi hakea Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, kun hänellä on kirjallinen kuntoutussuunnitelma. Ohjeet hakemiseen löytyvät Kelan verkkosivuilta: Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus – näin haet.
Yksi tapa toteuttaa puheterapia on palvelusetelillä tai maksusitoumuksella. Palvelusetelissä asiakas voi valita sopivan palveluntarjoajan hyväksytyistä vaihtoehdoista, kun taas maksusitoumuksessa maksaja määrittää palveluntuottajan.
Voit tulla meille myös itsemaksavana asiakkaana, jolloin erillistä maksusitoumusta tai lähetettä ei tarvita.
Puheterapian aloitus yksityisellä palveluntuottajalla
Puheterapiakuntoutus voidaan aloittaa, kun asiakkaalla on kuntoutussuunnitelma sekä päätös maksusitoumuksesta tai palvelusetelistä. Useimmiten puheterapeutti on yhteydessä asiakkaaseen ensikäynnin sopimiseksi. Joissain tapauksissa myös asiakas voi olla ensin yhteydessä terapeuttiin.
Puheterapiajakson alussa laaditaan yksilöllinen puheterapiasuunnitelma, jossa määritellään käytännön järjestelyt sekä keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Terapian aikana seurataan taitojen edistymistä, ja tarvittaessa terapiasuunnitelmaa ja tavoitteita tarkennetaan.
Meidän kokeneet asiantuntijat auttavat sinua löytämään parhaat ratkaisut lapsesi kielellisen kehityksen tukemiseen. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää palveluistamme!